Свръхизтощени пилоти на нискотарифната компания Ryanair спят в пилотските кабини. Подтикнати от изтощителните

...
Свръхизтощени пилоти на нискотарифната компания Ryanair спят в пилотските кабини. Подтикнати от изтощителните
Коментари Харесай

Френски журналист направи шокиращи разкрития: Свръхизтощени пилоти на Ryanair спят в пилотските кабини

Свръхизтощени пилоти на нискотарифната компания Ryanair спят в пилотските кабини. Подтикнати от изтощителните условия на труд, стюардеси и стюарди на компанията основават първия профсъюз, пише news.bg.

Журналистът на Libération, Франк Буазис показва позицията на работещите в Ryanair, предприемайки голям брой защитни ограничения, заради обвързващите контракти с компанията. " Не забравяйте да измененията имената и не давайте прекомерно доста подробности пътуванията ни с компанията или съответни место ", коментират пред журналиста по този начин наречените " Питър " и " Софи ".

И двамата искат да избегнат дисциплинарни санкции или други последици, защото в клаузите в договорите им е записано, че се не разрешава всевъзможен контакт с медии. Все отново като членове на екипаж, който има повече от 10 години опит с ирландския транспортьор и предизвикани от последните анулации на полети, вземат решение да приказват.

Ryanair се трансформира в най-печелившата самолетна компания в Европа за двадесет години. През 2016 година нейните 427 самолета са транспортирали 120 милиона пасажери и са генерирали 1,3 милиарда евро облага. Социалният климат в компанията, в действителност не отразява тези положителни резултати. Стюардите, стюардесите, както и водачите се надигат с претенции за други и по-добри условия на труд.

" Един характерен ден стартира с 4 часа. Трябва да бъда на летището в 5:35 часа за брифинг преди полета. Обикновено той се организира в специфична стая, само че на летище Брюксел това се случва в самолета. Официално компанията няма офиси в белгийската столица. Започваме в 6 часа и имаме двадесет и пет минути, с цел да качим 189 пасажери. Двигателите стартират да работят в 6:30 сутринта и от този миг стартират да ни заплащат. По същия метод, незабавно откакто моторите спрат, към този момент не ни заплащат ", изяснява " Питър " и прибавя, че работят най-малко 12 часа, а се заплаща за 8 часа и половина. Всеки месец получават заплати към 1300 евро, при 18 евро бруто на час за 75 часа.

Въпреки че целогодишно са в Белгия, " Питър " и " Софи " работят с ирландски контракти, като имат привилегията директно да бъдат чиновници на Ryanair. По-голямата част от сътрудниците им, са наети от компания за даване на личен състав, наименуван Crewlink, също записана в Ирландия, която удържа на наетите такса.

Попитани от Libération, Ryanair показва, че " екипажите могат да завоюват до 40 000 евро ". Тази сума фактически дава отговор на оптималната годишна облага на супервайзър който управлява трима стюарди/стюардеси, но в случай че имат шанса да са сключили контракт с Ryanair, а не Crewlink.

" Когато се връщаме от полет, мениджърът на региона може да ни помоли да останем на летището и да ни даде документ, който да прочетем, с цел да запомни най-новите търговски предложения ", разяснява " Софи " по отношение на политиката на компанията за търговски продажби по време на полет. Ryanair даже практикува и изненадващи телефонни позвънявания.  " Случи се да се обадят по време на почивен ден, по този начин че аз трябваше да декламирам листата с промоции ", спомня си тя.

Недоволството е също толкоз видимо измежду водачите на Ryanair. Двама опитни командири се съгласяват да се доверят на изданието, при изискване че се резервира анонимността им.  " Ние не се нуждаем от повече пари колкото от почтени условия на труд ", разяснява " Жан-Франсоа ", който преди малко е отказал оферта на френска самолетна компания. Колегата му " Ерик " интензивно търси как да напусне Ryanair.

" Плащат ни на час за полет. Цените варират от 55 до 150 евро на час в взаимозависимост от старшинството и квалификацията ", изяснява " Жан-Франсоа ". В подмяна те би трябвало да поемат всички разноски, " плащаме за достъп до летището, паркинг, застраховка за изгубени лицензи, наложителни медицински прегледи, униформи и даже защитното яке, с което летим в самолета. Тъй като Ryanair икономисва от поддръжка, би трябвало сами да изкачваме стълба и да отваряме резервоарите за керосин ", добавя " Ерик ".

При встъпване в компанията " младите " водачи би трябвало да извършат дванадесет полета, съпроводени от инструктор, за което не са заплаща.

Много от тях са подписали контракт с ирландската компания заради стабилността, която им обезпечава тази работа. Те се връщат всяка вечер и могат да имат фамилен живот. В подмяна на това те работят пет дни, последвани от три дни отмора, което разрешава на Ryanair да има най-продуктивните водачи в Европа, с близо 900 часа годишно - оптимално позволен таван - като сътрудниците им от Air France рядко доближават 700 часа.

Всичко звучи отлично, само че " на четвъртия ден, към този момент сме изтощени. В резултат на това спим в пилотската кабина по време на полета, даже и да нямаме правода го вършим, когато полетът е по-малко от два часа двадесет и пет минути ", изяснява " Ерик ".

Libération ни поздравява с " добре пристигнали на борда ".

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР